POLITIKAI ISZLÁM TANULMÁNYOK KÖZPONTJA (CSPI HUNGARY) BLOG

tények és érdekes hírek a politikai iszlámról

Video: A nők helyzete az iszlám világban – M1 riport

“A statisztikák alapján a nők ellen elkövetett erőszak a muszlimok lakta országokban a leggyakoribb a világon” – kezdődött az m1 Ma Este című műsora, melyben a CSPI magyar kutatójával beszélgetett a műsorvezető, a saría és a nők helyzete az iszlámban témákról, a most induló könyvsorozat első kötete kapcsán.

A videó megtekintéséhez kattintson a képre

A nők helyzete nem egyenrangú a saríában, vagyis az iszlám jogrendszerben, ezért annak vizsgálata közelebb vihet minket a problémakör megértéséhez. Egy nő éppen feleannyit ér, mint egy férfi – legyen szó örökösödésről, tanúskodásról, házasságtörésről, kárpótlásról. A saríában minden egyes rendelkezés vagy jogszabály a Koránra vagy a szunnára való hivatkozáson alapszik. A szunna Mohamed tökéletes példáját mutatja be (ez két gyűjteményben, a hadíszban és a szírában található). Az iszlám minden egyes törvénye a Koránból vagy a szunnából kell hogy származzon. Iszlám tudósok szerint az iszlám törvénye tökéletes, egyetemes és örökkévaló. A nyugati országok törvényei átmenetiek, korlátoltak és végül eltűnnek.

Ahogy Bill Warner írja a Saría törvény nem muszlimoknak című könyvében:
“Az iszlámot a saría törvényén keresztül lehet a legkönnyebben megérteni. A saría tanulmányozásán keresztül a Koránt és Mohamedet is gyakorlatias módon ismerjük meg. Amikor megismerjük a saríát, az iszlám értelmet nyer. A legtöbb ember azt gondolja, hogy az iszlám bonyolult vagy egyenesen lehetetlen megérteni, de amikor megértjük az alapelveit, az iszlám nagyon ésszerű. Más látásmóddal rendelkezik az emberiségről, a logikáról, a tudásról és az etikáról. Amikor megértjük az alapelveit és a logikáját, nemcsak azt leszünk képesek megmagyarázni, hogy mi és miért történik, hanem képesek leszünk megjósolni jövőbeli folyamatait is.”

Az iszlám tanítások széles köre foglalkozik a férfiak és nők közötti egyenlőtlenséggel. Alapul véve az iszlám forrásanyagait, az abból kigyűjtött, nőkre vonatkozó idézetek statisztikai elemzése jól mutatja a nők alsóbbrendűségének iszlám igazolását:

07-hun-Nők_státusza_a_hadíszban_szöveg+LOGO 06-hun-Nők_státusza_a_Koránban_szöveg+LOGO

“Nincs egyenlőség – a nem muszlimok, azaz a káfirok, soha nem egyenlők a muszlimokkal, a saría törvény szerint a különböző embercsoportokat nem illeti meg egyenlő védelem. Az igazságszolgáltatás kettős, más jogszabály vonatkozik a muszlim férfiakra és más a nőkre, illetve a nem muszlimokra. Nincs női egyenjogúság, a nők megverhetők. Nincs demokrácia, mivel a demokrácia azt jelentené, hogy egy nem muszlim egyenlő egy muszlimmal.”